Obiad to danie, które bardzo często zjadamy po całym dniu w pracy. Chcemy przygotować go szybko i sprawnie. Czy obiad wegetariański można przygotować w krótkim czasie tak, by był pożywny i smaczny?
Naleśniki dobre na wszystko
Bardzo ciężko jest znaleźć osoby, które nie lubią naleśników. Nie znaczy to jednak, że popularne są wyłącznie naleśniki w klasycznej wersji, z której nie mogą korzystać wegetarianie. Obiad wegetariański z naleśnikami również jest możliwy.
Naleśniki gryczane to jedna z ciekawszych propozycji. Potrzebujemy 250 g mąki gryczanej, 2 szklanki kwasu chlebowego, który można zastąpić wodą gazowaną, 2 jaja oraz 2 łyżki oleju rzepakowego.
Mąkę należy przesiać przez drobne sitko. Następnie połączyć z solą, jajkami, oraz kwasem (lub wodą). Wszystko dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni.
Cienkie naleśniki możemy podawać z nadzieniem na słodko lub ostro. Świetnie sprawdzi się nadzienie do którego wykorzystamy:
5 średnich ziemniaków
1 czerwona cebula
1 szklanka tartego parmezanu
1 szklanka jogurtu
1/2 szklanki oleju rzepakowego
sól, pieprz
12 plastrów sera cheddar
Ziemniaki warto delikatnie i obgotować co pozwoli na skrócenie czasu dalszej obróbki. Pokrojone ziemniaki wrzucamy na patelnie razem z cebulą pokrojoną w pióra. Wszystko dusimy do momentu zmięknięcia.
Na środek naleśnika wrzucamy starty parmezan, następnie około 2 łyżek podsmażonych warzyw. Przykrywamy nadzienie 2 plastrami cheddara. Boki smarujemy jogurtem. Naleśnik zwijamy w kopertę. Dopełnieniem wyglądu naleśnika będzie podania go z rukolą, która nie tylko wygląda pięknie, ale wzmocni smak.
Obiad wegetariański z małą ilością warzyw nie wzbudzi zachwytu żadnego miłośnika zieleniny. Kolejnym farszem, który świetnie komponuje się z naleśnikami jest farsz warzywny. Potrzebujemy:
2 marchewek
1 czerwoną paprykę
1/2 cukinii
1/2 zielonego ogórka
2 łyżki koperku
2 łyżki pietruszki
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz, curry do smaku
szklanka startego żółtego sera
Warzywa kroimy na cienkie paseczki lub talarki, a następnie podsmażamy je na masełku, aż delikatnie zmiękną. Naleśniki możemy podawać z sosem czosnkowym, który nada im smaku i ostrzejszego charakteru.
Jak zrobić wegetariański rosół
Wegetariański rosół musi być treściwy, pełen warzyw i kolorów. Głęboki smak ma decydujące znaczenie dla każdej zupy, którą będziemy później na nim robili. Jak zrobić aromatyczny rosół wegetariański?
Do rosołu potrzebujemy 2.5 litra wody, 2 cebule, 3 marchewki, 2 pietruszki oraz 1 seler (duży). Dorzucamy również zielone liście pora, natkę pietruszki oraz świeży lubczyk. Bardzo ważne są przyprawy, które sprawią, że rosół będzie aromatyczny i pachnący.
Wsypujemy 2 goździki, 4 ziela angielskie, 10 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki sosu sojowego, niewielki kawałek imbiru (około 3 cm).
Warzywa gotujemy około 3 godzin na minimalnym ogniu. Bardzo ważne jest, by cebula, której użyjemy była opalona. Po ugotowaniu rosół przecedzamy, dokładnie wyciskamy warzywa, by oddały wszystkie soki i gotowe.
Dobrze zrobiony rosół to idealna baza na obiad wegetariański. Latem jest świetną bazą do kremu z cukinii, zupy z awokado i ogórka czy buraczanej. Jesienią ugotujemy pyszna zupę krem z dyni, rozgrzewający krem pomidorowo – paprykowy czy zupę z fasoli mung.
Jej wysokość ciecierzyca
Obiad wegetariański bez ciecierzycy – to nie możliwe. Wegetarianie bardzo pokochali to warzywo. I nie ma się czemu dziwić. Ciecierzyca jest skarbnicą białka. Obniża ciśnienie krwi reguluje zły cholesterol oraz sprzyja odchudzaniu.
Burgery z ciecierzycy to zawsze dobry pomysł na obiad wegetariański. Potrzebujemy:
4 małe marchewki
1/2 puszki ciecierzycy
1/2 szklanki startego sera
1/2 szklanki mąki
ziarenka sezamu, sól, pieprz oraz olej do smażenia
Marchewkę ścieramy na tarce, ciecierzycę należy przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni.
Burgery będą świetnie smakowały z sałatką z rukoli i pomidorków bądź z sosem czosnkowym.
Jak widać obiad wegetariański nie musi być nudny i banalny. Wystarczy chwila, by zrobić danie nie tylko zdrowe, pożywne, ale również bardzo ciekawe smakowo.