Chyba nikt nie wyobraża sobie towarzyskiego spotkania lub przyjęcia bez wina. Jednak, aby nikomu nie zepsuć przyjemności picia tego trunku, trzeba wiedzieć, jak podawać wino. Oto najważniejsze zasady serwowania win.
Otwieranie wina
Sztuka podawania wina zaczyna się od jego otwarcia. Otwierając wino, pamiętajmy o tym, by uniknąć huku korka, niezależnie czy to wino zwykłe, czy musujące. Nie wbijajmy też zbyt mocno korkociągu, ponieważ możemy przedziurawić korek i sprawić, że jego fragmenty dostaną się do napoju. Po otwarciu sprawdźmy korek. Jeśli cokolwiek wzbudzi nasze podejrzenia, skosztujmy wino sami, zanim podamy je gościom.
Temperatura wina
Wina najlepiej podawać schłodzone. Wino białe i różowe wręcz należy podawać prosto z lodówki. A w jakiej temperaturze podawać czerwone wino? Można je schłodzić lekko tuż przed podaniem lub użyć kostek lodu, ale podając wino z lodówki, nie ma takiej potrzeby. Poza tym roztapiający się lód niepotrzebnie rozcieńczy wino, co może wpłynąć na jego smak i aromat.
Kieliszki do wina
Jak serwować wino? Przede wszystkim w odpowiednich kieliszkach. Każde wino potrzebuje miejsca, więc kieliszki nie mogą być za małe. Musi być na tyle miejsca, aby można było zakręcić kieliszkiem bez obaw, że wino się rozchlapie. Zadbajmy też o ich czystość – nie może być w nich śladów po detergentach, materiale, którym były wycierane czy zacieków.
Jakie wino do jedzenia?
Zdarzają się niewłaściwe połączenia smakowe, a tworzenie idealnego duetu wymaga wiedzy, ale także praktyki. Ciemne sosy, sery, pieczone i smażone mięso, najlepiej podawać z winami o intensywnej strukturze i smaku. Podczas spotkania, najlepiej rozpoczynać od wytrawnych, białych i zakończyć na cięższych czerwonych. A delikatne potrawy doskonale uzupełniają się z lekkim winem.
Kolejność podawania win
Jeśli zamierzasz podać swoim gościom różne wina, musisz pamiętać o kolejności ich podawania. Najpierw podaje się wina białe, potem czerwone. Jeśli zaś chodzi o smak, to najpierw podać należy wytrawne, potem półsłodkie, a później słodkie, najczęściej do deseru. Najpierw też podaje się wina cięższe, a potem lżejsze. Jeśli uznamy, że jedno wino jest nieco gorsze w smaku od drugiego, to gorsze podajemy najpierw, a później lepsze.
Trzeba jednak pamiętać o odstępstwach. Na przykład, jeśli białe wino jest słodkie, a czerwone wytrawne, to najpierw trzeba podać jednak czerwone, a później białe. Różne natomiast są zdania co do starszych i młodszych win. Wszystko zależy od ich charakteru. Jeśli nie masz pewności, które wino podać najpierw, zasięgnij porady już w sklepie, podczas zakupu. Sprzedawcy win mają wiedzę na ten temat i wszystko wytłumaczą.