Lipiec i sierpień to sezon na cukinię, która jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Właśnie dlatego warto jest wdrożyć ją do codziennego menu. Niejedna osoba ma z tym problem – często brakuje nam pomysłów na potrawy z dodatkiem omawianego warzywa. Opcji jest dość sporo, a więc każdy znajdzie coś dla siebie. Poniżej przedstawiono cukinia przepisy proste, z którymi poradzą sobie nawet osoby niedoświadczone w kuchni. Do przygotowania opisanych potraw nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych, co stanowi sporą zaletę.
Makaron z łososiem – cukinia przepisy proste
Uwielbiasz makaron pod każda postacią? Przedstawiany przepis z pewnością spełni twoje oczekiwania. Dodatek w postaci cukinii sprawi, że będzie on jedyny w swoim rodzaju. Atutem jest nieskomplikowana receptura oraz możliwość błyskawicznego przygotowania dania.
Składniki:
- cukinia,
- łosoś wędzony na zimno,
- cebula,
- czosnek,
- śmietanka 30%,
- olej do smażenia,
- ser,
- sól i pieprz,
- makaron.
Przygotowanie:
- Siekamy cebulę oraz czosnek w drobną kostkę. Następnie kroimy cukinię na pół oraz wydrążamy z niej środek (gniazda nasienne możemy wyjąć za pomocą łyżeczki). Kolejnym krokiem jest pokrojenie jej w drobną kostkę.
- Wyżej wymienione składniki podsmażamy na patelni. Wykorzystujemy do tego ulubiony olej.W momencie, gdy cukinia stanie się miękka zalewamy ją śmietanką. Następnie dodajemy łososia, którego powinniśmy gotować przez około 10 minut.
- Całość doprawiamy pieprzem. Możemy również posolić danie, jednak nie należy przesadzać z ilością tej przyprawy. Wynika to z faktu, że łosoś jest z natury dość słoną rybą.
- Potrawę możemy posypać startym serem. Wybór jego gatunku to kwestia bardzo indywidualna, która zależy od osobistych upodobań.
Placki z cukinii
Mogłoby się wydawać, że placuszki z cukinii można przyrządzić wyłącznie poprzez smażenie. Nic bardziej mylnego! Przepyszne danie stworzymy również w piekarniku. Jest to znakomita alternatywa dla tych, którzy preferują chrupkie placki. Ciekawym jest, że można serwować je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto również sięgnąć po ulubiony sos, która nada nieprzeciętnego smaku.
Składniki:
- cukinia,
- jajko,
- ser żółty,
- kasza manna,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Pierwszym krokiem jest przekrojenie cukinii. Następnie za pomocą łyżeczki pozbywamy się gniazd nasiennych, które znajdują się w środku. Ścieramy warzywo na tarce o grubych oczkach. Solimy zgodnie z osobistymi upodobaniami.
- Startą cukinię odstawiamy na kwadrans. Kolejnym krokiem jest jej dokładne wyciśnięcie w celu pozbycia się wody.
- Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie wsypujemy do cukinii. Do całości dodajemy jajko oraz kaszę mannę. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
- Formujemy niewielkie placuszki, a następnie umieszczamy je na blaszce (wcześniej wykładamy ją papierem do pieczenia). Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni C. Wyciągamy w momencie, gdy placuszki będą zarumienione.
Zapiekanka mięsno-warzywna – cukinia przepisy proste
Poszukujesz inspiracji na danie obiadowe, które będzie wartościowe, a jednocześnie sycące? Zapiekanka mięsno-warzywna wydaje się być świetną opcją. Oczywiście jednym z najważniejszych składników jest cukinia.
Składniki:
- mięso mielone,
- cukinia,
- brokuł,
- kalafior,
- cebula,
- ser mozzarella,
- czosnek,
- śmietanka 30%,
- olej do smażenia,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Kroimy czosnek i cebulę, a następnie smażymy je na patelni. Dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy według uznania. Po jego zarumienieniu przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Kroimy cukinię, brokuł oraz kalafior. Gotujemy je w osolonej wodzie, aż do uzyskania odpowiedniej twardości.
- Mięso znajdujące się w naczyniu żaroodpornym posypujemy serem mozzarella. Kolejnym krokiem jest stworzenie warstwy z brokuła oraz kalafiora. Cukinię układamy na samym wierzchu.
- Całość polewamy śmietanką zmieszaną z jajkami, a następnie posypujemy serem. Danie przykrywamy folią aluminiową.
- Pieczemy w temperaturze około 160 stopni przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy przez kolejne 20 minut.