Insulinoporność jest zaburzeniem, przy którym występuje ograniczona wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Prowadzi to do sytuacji, w której organizm zaczyna produkować nadmierne ilości insuliny w celu wywołania odpowiedniej reakcji.
Jaką dietę stosować przy insulinooporności?
Jeśli w organizmie występują problemy z insulinoopornością niezbędne jest zastosowanie odpowiedniej diety, która pozwala zmniejszyć spożywanie produktów, które mogą prowadzić do nadmiernego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Dodatkowo dieta ma na celu redukowanie masy ciała, co ma duże znaczenie w przypadku występowania nadwagi lub otyłości.
Cele diety mogą być bardzo różne w zależności od potrzeb występujących u konkretnych pacjentów. W tym względzie:
– diety nie mają na celu doprowadzenie do schudnięcia za wszelką cenę,
– dieta ma zapewnić redukowanie skutków insulinooporności,
– dieta w insulinooporności ma ograniczać spożywanie składników niekorzystnie wpływających na zdrowie pacjenta.
Generalnie diety stosowne u osób cierpiących na insulinooporność mają przede wszystkim na celu ograniczać spożywanie węglowodanów. Wynika to z faktu, że schorzenia związane jest bezpośrednio z zaburzeniem gospodarki węglowodanowej. Ograniczanie i kontrolowanie spożywania węglowodanów pozwala zapewnić niwelowanie ryzyka występowania sytuacji podnoszenia się stężenia glukozy we krwi, czy nagłych wyrzutów insuliny do krwi. Oczywiście węglowodany nie mogą być wykluczone z diety osoby chorej na insulinooporność natomiast ich spożywanie musi być odpowiednio dopasowane do indywidualnych potrzeb konkretnego pacjenta.
Indeks glikemiczny
Bardzo ważne przy ustalaniu diety jest branie pod uwagę indeksu glikemicznego. Określa on wzrost stężenia glukozy we krwi przy spożyciu konkretnego posiłku. Im wyższy jest taki wskaźnik, tym wyższe jest stężenie glukozy we krwi po spożyciu danego produktu spożywczego. Dodatkowo przy ustalaniu diet specjaliści biorą pod uwagę również ładunek glikemiczny, który pozwala określić jakie będzie wzrost stężenia glukozy we krwi, który wystąpi po spożyciu produktu.
Skonstruowanie odpowiedniej diety musi brać pod uwagę łączne działanie różnych produktów spożywczych, które będzie się spożywało w jednym czasie. Pojedyncze indeksy glikemiczne dla konkretnych produktów spożywczych nie decydują o tym, jak będą one oddziaływały na organizm w połączeniu z innymi produktami. W tym względzie zdecydowanie się na spożycie produktu o wysokim indeksie glikemicznym w połączeniu z oliwą z oliwek czy kaszą gryczaną może nie powodować wzrostu stężenia glukozy we krwi. Wynika to z faktu, że kasza gryczana jako źródło błonnika ogranicza wchłanianie się węglowodanów. Natomiast oliwa z oliwek spowalnia opróżnianie żołądka, co powoduje, że substancje w ramach procesu metabolicznego wolniej uwalniają się do krwioobiegu.
Jak konstruować dietę?
Najlepszym rozwiązaniem dla osób, które cierpią na insulinooporność jest zdecydowanie się na korzystanie z diety przygotowanej przez specjalistów. Taką dietę powinien przygotować lekarz prowadzący leczenie, jak też dietetyk, który posiada odpowiednie wykształcenie kierunkowe oraz doświadczenie zawodowe. Najlepszym rozwiązaniem jest konsultowanie posiłków, co do których nie ma pewności, że mogą być bezpieczne ze specjalistami. Oczywiście dobrze jest również pozyskiwać informacje o różnych produktach spożywczych, co pozwala posiadać wiedzę, jak konkretny produkt może zareagować na organizm. Generalnie w tym względzie małe dawki nawet takich produktów, które mają wyższe indeksy glikemiczne nie będą powodowały negatywnych skutków. Natomiast nie można spożywać dużych ilości produktów spożywczych, które mogą prowadzić do nagłych wzrostów glukozy.
Bazą diety stosowanej przy insulinooporności jest bardzo często dieta śródziemnomorska czy dieta o niskim indeksie glikemicznym. Następnie w takich dietach mogą być wprowadzane modyfikacje, które pozwalają dodatkowo ograniczyć najbardziej podnoszące stężenie glukozy produkty. Warto jest ograniczać spożywanie takich produktów, jak między innymi cukry, soki, słodycze, które mogą się szybko rozkładać w organizmie podnosząc poziom stężenia glukozy. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest decydowanie się na spożywanie cukrów bezpośrednio w owocach czy warzywach. Dobrym rozwiązaniem jest zwiększenie spożywania takich produktów, które zawierają składniki pozwalające na ograniczanie indeksu glikemicznego, co dotyczy między innymi błonnika pokarmowego, który znajduje się w takich produktach jak nieoczyszczone ziarna zbóż.