Czarny ryż to cenny dodatek do menu dla każdego, kto chce w naturalny sposób wspierać swe zdrowie. Co warto wiedzieć na temat tego produktu oraz jego wartości odżywczej?
W jaki sposób można włączyć go do swej diety?
Czarny ryż to pożywny i smaczny dodatek do diety, który może się pochwalić ogromną wartością odżywczą. Wiadomo, iż stanowi on bardzo dobre źródło witaminy E oraz witamin z grupy B, wiadomo też, że można w nim znaleźć sporo cennych dla ludzkiego organizmu składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk oraz miedź. Po czarny ryż warto też sięgać ze względu na zawartość błonnika – cennej substancji, pomagającej nam utrzymać w dobrym stanie przewód pokarmowy. Lepsza praca jelit, skuteczniejsza ochrona przed zaparciami – oto podstawowe korzyści związane z sięganiem po czarny ryż. Zdrowa dieta z takim dodatkiem może nas też chronić przed chorobami nowotworowymi oraz przed stanami zapalnymi. Mniej problemów ze złym cholesterolem, mniejsze ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz skuteczniejsze wsparcie dla serca – oto kolejne powody, dla których po ten gatunek ryżu warto sięgać regularnie.
A w jaki sposób można włączyć go do swej diety?
W książkach kucharskich oraz na portalach poświęconych zdrowemu odżywianiu się można znaleźć coraz ciekawsze przepisy na pyszne dania, w których czarny ryż pojawia się jako jeden z głównych składników. Wiadomo, że świetnie komponuje się on z warzywami oraz z owocami morza, wiadomo też, że można z niego przyrządzać smaczne i pożywne sałatki. Wybór dań z czarnym ryżem jest ogromny, a im prędzej na nie postawimy, tym lepiej dla nas i dla naszego zdrowia.