Wypicie rano filiżanki świeżo zaparzonej kawy to dla jednych sposób na obudzenie się i dodanie sobie energii, dla innych – codzienny rytuał, który oznacza dobry początek dnia. Kawa wypita podczas spotkania z przyjaciółmi lub w czasie spotkań biznesowych to nieodzowny element, który sprawia, że napój ten zyskał w kulturze bardzo znaczący wymiar. Prawdziwi kawosze nie wyobrażają sobie dnia bez wypicia co najmniej jednej filiżanki kawy, umieją rozróżniać jej smaki i sposoby parzenia. Czarny, gorzki napój, wypijany bez dodatków, lub też doprawiony odpowiednio cukrem, mlekiem, przyprawami lub czym dusza zapragnie, to sposób na poprawę nastroju, uspokojenie nerwów lub też pobudzenie się do działania. Moc tego napoju jest już legendarna.
Jakość kawy ma znaczenie
Na rynku dostępny jest bardzo duży wybór kaw będących często mieszankami ziaren pochodzących z różnych upraw, odpowiednio dobranych, lub też wyprodukowanych w stu procentach z danego gatunku tej niezwykłej rośliny. Znawcy kawy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że sposób jej uprawiania, odpowiedni klimat, zbiory w odpowiednim czasie, a potem cały proces przygotowania jej do spożycia, ma bardzo duże znaczenie dla smaku kawy. Sięgnięcie po pierwszą lepszą kawę z półki sklepowej może zdarzyć się komuś, kto pija kawę bardzo rzadko i nie docenia różnorodności jej walorów smakowych. Tymczasem kawa może być mocniejsza lub słabsza, mieć aromat czekolady, orzechów, owoców i jeszcze wiele innych. Może być naprawdę wyjątkowa, jeśli pochodzi z dobrego źródła i została przygotowana z pasją.
Palarnie kawy – znawcy tematu
Rodzaj i smak kawy można dopasować do swoich preferencji tak dokładnie, jak tylko chcemy. Właściciele palarni kaw, takich jak https://coffeeandsons.pl/ latami zdobywają szczegółową wiedzę i doświadczenie, by móc uzyskać efekty najlepsze z możliwych i dostarczać swoim klientom kawę najwyższej jakości. Dobra kawa oznacza wyrafinowany smak, odpowiednią moc i aromat. Aromat dobrej jakościowo kawy uzyskuje się nie za pomocą sztucznych aromatów, ale dzięki odpowiednim technikom wypalania ziaren. Uzyskanie odpowiednich efektów możliwe jest nie tylko wtedy, kiedy ma się odpowiedni do tego sprzęt i warunki, ale przede wszystkim wtedy, kiedy jest się naprawdę dobrym znawcą tematu.
Kawa najwyższej jakości
Szukając odpowiedniej kawy, warto wziąć pod uwagę nie tylko pochodzenie ziaren, moc i aromat napoju, ale także renomę palarni kawy, z której dana kawa pochodzi. Nie tylko smakosze i wytrawni znawcy dostrzegą różnicę pomiędzy popularną kawą dostępną w sklepach, produkowaną na masową skalę, a wyselekcjonowanymi mieszankami, które można szczegółowo scharakteryzować opisując ich poszczególne parametry. Właściciele palarni kawy wiedzą najlepiej, że w procesie przygotowania kawy liczy się dosłownie każdy element. Odpowiednia temperatura i wilgotność powietrza pomieszczeń, w których kawa jest palona i przechowywana, odpowiednio przygotowane i oczyszczone urządzenia, czas i sposób palenia. Jednak istotne znaczenie ma także fakt, że swoją pracę traktują jak pasję życia, a to jest najlepszą gwarancją jakości, jaką mogą zaoferować.
Sposoby parzenia to jeszcze nie wszystko
Sposobów przygotowania kawy jest dużo i nawet w domowych warunkach mamy do wyboru kilka: za pomocą ekspresu do kawy lub bardziej tradycyjnymi metodami – z użyciem kawiarki lub oryginalnego tygielka. Wybór ekspresów do kawy na rynku jest bardzo duży, a niektórzy ich producenci mogą poszczycić się naprawdę wieloletnią tradycją i znaną marką. Użycie kawiarki lub tygielka to ulubiony sposób wielbicieli kawy na uczynienie z picia tego napoju pewnego rytuału. W zależności od sposobu przygotowania kawy znaczenie ma także wybór odpowiedniego rodzaju ziaren. Dobrze jest móc je zmielić samemu tuż przed zaparzeniem, dlatego dobre palarnie kawy w ofercie mają zazwyczaj kawy ziarniste. Odpowiednio wyselekcjonowane, przygotowane i zapakowane ziarna na długo zachowują swój szczególny smak, aromat i moc.
Pyszna kawa to dobry nastrój przez cały dzień
Dawno już można odłożyć na bok mity o tym, jakoby kawa nie miała walorów zdrowotnych. Już w XVI w niektórych miejscach na świecie znany był niezwykły, czarny napój. W XVIII wieku w Europie potwierdzono jej walory nie tylko smakowe, ale i zdrowotne. Uprawa i wyprodukowanie dobrej kawy udaje się tylko dzięki kombinacji kilku ważnych elementów, wśród których znaczącym jest klimat. To jednak wciąż dopiero początek. Ziarna kawy należy w odpowiedni sposób wypalić, dzięki temu zyskują one swój ostateczny smak i aromat. Palenie kawy to najistotniejszy proces związany z jej produkcją. To od sposobu palenia kawy zależy to, jakim smakiem będziemy cieszyć się, wypijając filiżankę ulubionego napoju rano. Proces palenia kawy nie jest łatwy i dlatego nie obejdzie się bez wiedzy i doświadczenia tak zwanego „master roaster”. Warto więc sięgnąć po produkty palarni kawy, która swoją renomę zawdzięcza ludziom, którzy o kawie wiedzą najwięcej.